Dokładne ozonowanie żywności

Jeżeli nie mamy zaprzyjaźnionego hodowcy warzyw, owoców czy pewnego dostawcy mięsa, to nigdy nie będziemy mieli pewności co do tego, skąd pochodzi dany produkt i czy aby na pewno nie zawiera szkodliwych substancji chemicznych.

Po co ozonować owoce i warzywa?

ozonowanie warzyw i owocówWiele osób się zastanawia jak usunąć z produktów spożywczy szkodliwe substancje, których nie widać gołym okiem. Przeważnie są to pestycydy, antybiotyki, środki uprawy roślin, metale ciężkie czy pleśń i bakterie. Choć ich nie widać, to są groźne dla naszego zdrowia, zwłaszcza jeżeli są spożywane w dużych ilościach. Można próbować je likwidować domowymi sposobami przy użyciu wody z octem, sokiem z cytryny, sodą oczyszczoną czy solą, ale efekty nie zawsze są zadowalające. Znacznie lepsze jest ozonowanie warzyw i owoców, ponieważ likwiduje całkowicie wszelkie wirusy, bakterie, pleśń, pestycydy, antybiotyki czy przeróżne środki chemiczne. To najskuteczniejszy i najszybszy sposób, gdyż w ciągu kilkunastu minut pozbywamy się wszelkich zagrożeń ze skórki oraz z wnętrza produktu. Ozonowanie żywności zawsze odbywa się w wodzie, ponieważ gaz nie wychodzi poza jej tafle. Można kupić zwykły generator ozonu z rurka i dyfuzorem lub specjalny model do odkażania żywności, który jest w formie dużego pojemnika, do którego się wkłada produkty spożywcze. W klasycznym modelu warzywa i owoce trzeba włożyć do szklanej lub plastikowej miski i zalać wodą. Następnie wsadzić rurkę z końcówka i włączyć urządzenie na odpowiednią ilość czasu.

W taki sam sposób można ozonować surowe mięso i ryby, a nawet gruboziarniste kasze. Ozon ma także zastosowanie w odkażaniu wody i już od wielu lat jest wykorzystywany w tym celu w przemyśle. Jeżeli mamy generator ozonu w domu, to samodzielnie możemy to robić.