Lecznicze działanie oleju rydzowego

Niewielu z nas zdaję sobie sprawę, iż dostępne w sklepach oleje często wykazują prozdrowotne właściwości. Ważne jest, by wybierać te tłoczone na zimno. Zyskujemy wówczas pewność, że zawierają one wiele składników odżywczych. Jednym z nich jest olej rydzowy, który ma zastosowanie w kuchni, wykazuje właściwości lecznicze i pielęgnacyjne.

Spożywanie oleju rydzowego wzmacnia zdrowie

leczniczy olej rydzowy z lniankiTłoczony z nasion lnicznika siewnego produkt bogaty jest w nienasycone kwasy tłuszczowe, które wykazują korzystny wpływ na zdrowie, usprawniają funkcjonowanie mózgu i układu nerwowego, poprawiają wzrok. Jest on doskonałą propozycją dla osób, u których występują problemy z pamięcią i koncentracją. Działa także przeciwzapalnie, obniża poziom złego cholesterolu, zapobiega rozwojowi miażdżycy. Warto zatem mieć w swoim domu leczniczy olej rydzowy z lnianki i stosować go nie tylko wewnętrznie, a także zewnętrznie. Ma szerokie zastosowanie w kosmetyce, wykazuje właściwości antyoksydacyjne, spowalnia proces starzenia się naskórka. Może być aplikowany bezpośrednio na skórę. Produkt ten charakteryzuje się złocistą lub złocisto-zieloną barwą, jego smak jest lekko orzechowy z nutką goryczy. Może być dodawany do sałatek, twarogów, makaronów i kaszy, świetnie smakuje w połączeniu ze śledziami. Należy pamiętać, iż wysoka temperatura niszczy jego wyjątkowe właściwości, pozbywa się cennych substancji. Ważne zatem, by stosować go wyłącznie na zimno.

Ten mało popularny olej jest doskonałym uzupełnieniem codziennej diety, zawiera ważne składniki, a jego wyjątkowy smak sprawia, że warto stosować go w kuchni. Zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe i liczne witaminy. Pozytywnie wpływa na wzrok, a także wzmacnia odporność, sprawia, że organizm jest mniej podatny na infekcje.