Przestronna lada chłodnicza

Żywność wyga szczególnych warunków przechowywania, ponieważ w wielu przypadkach posiada krótką datę ważności. Dotyczy to głównie produktów garmażeryjnych i z krótką datą ważności. Warunki te muszą być zachowane przez cały okres magazynowania i sprzedaży.

Do czego służą lady chłodnicze?

lada chłodniczaJeżeli chodzi o magazynowanie, to przeważnie żywność taka jak nabiał, mięso, wędliny czy ryby są przechowywane w specjalnych chłodniach. Panuje tam stała, niska temperatura, która zachowuje świeżość magazynowanych w nich produktów. Jednak na czas sprzedaży są one wyjmowane i najczęściej układane na półkach lub w ladach chłodniczych. Dzięki temu jest zachowana ciągłość w utrzymaniu właściwej temperatury. Lada chłodnicza służy do przechowywania mięsa, wędlin, nabiału, wyrobów garmażeryjnych czy nawet świeżych soków. Jest ona zbudowana przede wszystkim ze stali nierdzewnej i szkła, gdyż te materiały są bezpieczne i dopuszczone do kontaktu z żywnością. Lady chłodnicze przeważnie mają postać dużych poziomych lodówek, które mają otwarcie od strony sprzedawcy, aby mógł się łatwo dostać do eksponowanego towaru. Od strony klienta znajdują się szyby, które osłaniają towar przed zanieczyszczeniem oraz bezpośrednim kontaktem z klientami. Wewnątrz znajdują się płyty stalowe, które są łatwe w utrzymaniu czystości, a pod spodem najczęściej jest szafka, w której można schować zapasy. To co najistotniejsze w ladach, to to, iż mają wbudowane agregaty chłodnicze, które utrzymują stałą, niską temperaturę.

W ladach można ustawić temperaturę w zakresie od jednego do nawet dziesięciu stopni, zatem bez problemu dostosujemy ją do poszczególnego rodzaju asortymentu. Lady chłodnicze mogą być jednoczęściowe i samowystarczalne lub modułowe, które można dowolnie łączyć.