Tradycyjna potrawa z sera długodojrzewającego

Kuchnia szwajcarska to w dużej mierze potrawy, które zawierają ser. Ser jest kluczowym składnikiem nie tylko dla tego regionu na świecie, ale też dla Francuzów czy Włochów. Ser jest obecnie robiony z różnych rodzajów mleka, co ciekawe nie tylko zwierzęcego. Aby poznać prawdziwy smak tradycyjnych dań, należy dobrać odpowiedni ser.

Najlepsze szwajcarskie sery

jaki ser do racletteW niektórych daniach ser jest tylko jednym z wielu składników. Są jednak potrawy, które składają się głównie z niego. Jedną z nich jest na przykład raclette, czyli szwajcarskie danie, popularne nie tylko w tym regionie. Można je równie często spotkać we Francji, która również słynie z bardzo dobrych gatunkowo produktów mlecznych. Raclette to nic innego, jak topiony ser, który jest polewany na inne składniki dania, między innymi gotowane ziemniaki, inne warzywa czy wszelkiego rodzaju szynki i wędliny. Jaki ser do raclette wybrać? Ser do tej potrawy musi być półtwardy, ponieważ ma on łatwo rozpuszczać się na patelni. Dlatego jest on również półtłusty, koloru jasno żółtego, który nie zmienia barwy po roztopieniu. Zyskuje za to niesamowitą, kremową konsystencję. Ser do potrawy raclette nosi tę samą nazwę i jest dosyć intensywny w smaku, dzięki temu, że długo dojrzewa. Tak dobre jakościowo sery można jednak znaleźć w niektórych sklepach internetowych za bardzo korzystne ceny, dzięki czemu każdy może zjeść to pyszne danie w swoim domu.

Sery raclette można dostać w większych supermarketach. Sprzedawane są w kawałkach lub w plastrach – w ten sposób łatwo odmierzyć porcje. Mimo tego, że ser jest smażony, porcja takiego dania nie musi być bardzo kaloryczna. Wystarczy „polać” serem warzywa i wędliny i mamy gotowy, dobrze zbilansowany, a przede wszystkim pyszny tradycyjny szwajcarski posiłek.